26 Mayıs 2013 Pazar

Sığacık

Yavaşlık abidesi: Sığacık

Türkiye’nin yavaş mı yavaş nam-ı diğer Citta Slow ünvanlı şehri Seferihisar Ege’nin en sağlam huzur mekanlarından. İlk kez Sığacık’a gelenler kulaklarında tıpa takmış gibi hissedebilirler korkmayın. Biz de karavanımızın homurtusuyla rüzgardan başka ses duyamayacağınız bu yavaş ama şirin köye geldiğimizde epey bir şaşırmıştık.
İzmir merkeze 45 km uzaklıkta olan Sığacık’ta her Pazar, kale içinde kurulan Sığacık Pazarı’nda organik yaşama dair her şey var. Ev yapımı börekler, baklavalar, reçeller, el işleri, organik sebzeler ve meyveler yöre halkı tarafından satılıyor ve kale içinde hala yaşam devam ediyor. Tezgahında yoğunluk olan komşusuna yardım ediyor, iş bölümü, emek, sevgi her biri pazar günleri tüm ziyaretçiler için birleşiyor ve ziyaret edilesi mekanlardan olmayı başarıyor dediler. Hafta içi geldiğimiz ve günübirlik kaldığımız yerde bunu pek deneyimleyemedik ama sorduk soruşturduk. Bu arada sahilde balık yemenizi özellikle de mideye dolmasını tercih etmenizi size tavsiye edeceğim.

Sığacık tarihte 12 İon şehrinden birisi olan Teos’a ev sahipliği yapmış. İonlar için önemli bir yer olan Teos bir dönem bu uygarlığın başkentliğini yapmış. Selçuklular döneminde yapılmış olan Kale, zaman içerisinde zarar görmüş olup, önce Aydınoğulları tarafından, ardından da Osmanlılar tarafından yenilenmiştir. Kale o dönemlerde savunmadan çok bir üs olarak kullanılmış.
Evin sahipleri gelenler için menüler de hazırlamış. Sığacık’ta gezenler bu eve uğradıklarında gözleme, yaprak sarma ve baklava da yiyebiliyor. Ufak bütçelere ev yemeği kısmı iyi aslında.
sigacik-asli
Fotoğraf: Charmofsmyrna’s Blog

Sığacık Pazarı adeta görüp görebileceğiniz ender organik pazarlardan. Rengarenk bir cümbüşü andıran bu pazaryerinde tüm ege otlarının haricinde; ev yapımı reçeller, baklavalar, börekler, dalından henüz koparılmış meyveler, sebzeler; sığacıklı teyzelerin, ninelerin elleriyle ördüğü el işleri ve nicesi mevcut.
Evin bahçesinin girişinde “Kavak Yelleri gözleme” yazısı sizi karşılıyor. Yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çeken bu ev dizi sayesinde Seferihisar’ın turizmine katkıda bulunurken, ekonomiye de destek veriyor.


Sığacık’a doğru ilerlerken yol boyunca mandalina ağaçlarını görmek mümkün. Yol üzerinden kilosu 2-3 liradan mandalina satın alabilir ya da bahçelerine masa sandalye koyarak lezzetli yöresel yemekler yapan Sığacık halkının sofrasına misafir olabilirsiniz.

Nasıl Gidilir?
Buraya İzmir Üçkuyular İlçe Terminali’nden Seferihisar – İzmir minibüsleri ile veya belediye otobüsü ile Seferihisar’a geldikten sonra, Sığacık yönüne giden dolmuşlara binerek rahatça ulaşabilirsiniz. Arabanızla ise Seferihisar kavşağına geldikten sonra Teos ve Sığacık levhalarını takip ederek gidebilirsiniz.
Sığacık haritası

Zaten bilmiş olsaydık Sığacık bu kadar temiz, şirin bir balıkçı kasabası olarak kalmazdı. Sığacık tarihi, kültürü, tertemiz denizi ile sakin bir tatil geçirmek isteyenler için ideal bir yer.

Nerede Kalırım ?

SIĞACIK'TA KONAKLAMA



Sığacık’ta konaklama için bir çok alternatif var ve fiyatlar da oldukça makul seviyede ama burada öyle her şey dâhil 5 yıldızlı otel aramayın çünkü yok. Küçük butik oteller, pansiyonlar ve küçük otellerde konaklama yapabilirsiniz. En çok otel Sığacık kalesi etrafında bulunuyor.

1 yorum: