KALKAN HAKKINDA
Günümüzden yaklaşık 3000 yıl önceki Likya Uygarlığı`nın yaşadığı ve sayısız kentler kurulmuş Antalya ile Fethiye arasındaki topraklarda bulunan Kalkan ve çevresinde bu döneme dair şehir kalıntısı veya yerleşim görülmemektedir.
Kalkan bundan 150 - 200 sene önce yakınında bulunan Meis isimli Yunan adasından gelen tüccarlar tarafından kurulduğuna inanılır. Tarih boyunca güvenilir bir liman olması, Elmalı-Gömbe-Bezirgan yörelerinden gelen tarım ve orman ürünlerinin pazarlandığı ve yüklendiği bir liman olarak önemini korumuş ama 1970`li yıllardan sonra Antalya karayolunun açılmasıyle deniz ticaretini zayıflayarak hemen hemen yok olma noktasına gelmiştir.
Uzun yıllar ulaşım zorluğunun da etkisiyle çevre ilçeler gibi canlılık kazanamamış ve kendini korumuştur. Son yıllarda özellikle İngiliz turistler tarafından keşfedilmiştir. İngilizler`in başı çektiği yoğun bir yabancı nüfusu bugün Kalkan`a yerleşmiş durumdadır. Bu hızlı gelişmeye rağmen, Kalkan`ın sırtını yasladığı dağlara doğru yayılan kentin eski dokusunun bulunduğu bölüm korunabilmiştir.
Belde içindeki deniz taşlıktır ama 13 km. uzaklıktaki Patara`daki plaj sığ denizi kumsalı ile bir alternatif oluşturur. Kalkan koyu mavi bayrak ödülü almaya hak kazanan temizlik ve güzelliktedir.
Beyaz duvarlı evleriyle meşhur Kalkan, 1920`li yıllara kadar Kalamaki adıyla anılan eski bir Rum balıkçı köyüdür. O zamandan geriye kalan köyün kilisesi bugün cami olarak kullanılmaktadır.
Turimin gelişmesi ve yabancı uyruklu kişilerin yaşamaya başlamasıyle değişik yan sektörler ve iş kolları yerini almış ve diğer beldelere bağımlılık azalmıştır.
Kalkan koyunun açıklarında, üzerinde yerleşim olmayan Çata Adası bulunuyor. ben kalkandan biriyim.kalkan okadar küçük görünmesine rağmen kışları olmasada yazları çok güzel bir yerdir.klkan turistik bir yer olduğundan günümüzde daha çok turistleri kaldığı bir belde haline gelmiştir.
GEZİLECEK YERLER
Kaputaş Plajı : Kalkan’a 10 dakika mesafede olan, Kaş sahil yolu üzerinde bulunan kanyon ağzı plajıdır. Kaputaş plajı’na 187 basamak aşağı inerek ulaşabilirsiniz. Kanyon’dan gelen ve Yer altına inerek akmakta olan suyun deniz kıyısında kumlar arasından süzülmesi sonucu suyu genel olarak serin ve turkuaz rengindedir.
Patara Plajı ve Antik Kenti : Patara Plajı, Patara antik kenti yakınında bulunan ve bu bölgedeki en büyük ve güzel plajlardan biridir. Türkiye’deki kumsalların en uzunu ve en görkemlisidir. 18 km. uzunluğundaki kumsalın derinliği yer yer 200-300 metreye ulaşır. Kumu incedir. Deniz ise sığdır.
Saklıkent Kanyonu :Yaklaşık 17 km uzunluğu ile Türkiyenin en uzun Kanyonu olan Saklıkent kanyonu, 200 bin yıl önce meydana gelen bir çökmeden oluşmuştur. Kanyonun içinde Bey Dağları’nın kaynak suyunu bulunduran eşine az rastlanır bir doğa harikasıdır.
Xanthos Antik Kenti :Xanthos kenti, birçok önemli özelliklerinin yanında tarihi en çok acılarla dolu kent olarak bilinir. Tarihçiler, kentin birçok kez yerle bir olduğunu veya yandığını fakat yeni şehrin küller arasından yeniden yeşerdiğini yazarlar.
Batık Şehir Kekova Antik Şehri : Likya bölgesinin kıyısında Demre’nin (Kale) batısında yer alan Kekova kayalık bir adadır. Bu ada depremler sonucu deniz altında kalmış ve buraya batık şehir ismi de verilmiştir. Bu adanın yakınında Aperlai, batık Kent, Kaleköy’deki Simena, Üçağızdaki Theimussa, Gökkaya koyundaki Istlada isimli antik kentler bulunmaktadır.
Myra Antik Şehri : Bugünkü Demre ilçe merkezinde ve civarında yer alan Myra Antik Kenti, özellikle Likya dönemi kaya mezarları, Roma dönemi tiyatrosu ve Bizans dönemi Aziz Nichola (Noel Baba) Kilisesi ile ünlüdür.
Antiphellos (KAŞ) Antik Şehri : Beldemize 25 km uzaklıkta olan Kaş ilçesi içinde bulunan, Teke Yarımadası üzerinde yer alır ve Likya Medeniyeti’nin en önemli kentlerinden biridir. Burayı ziyaretinizde Kaş ilçesinide gezebilirsiniz.
Tlos Antik Şehri : Likya dilinde adı Tlava olan kentin doğu tarafında Likya dönemine ait bir sur, Likya dilinde yazıtlı mezarlar, Roma devri surları, stadyum, hamam, büyük bir Bizans kilisesi ve agora kalıntıları ilk dikkati çeken eserlerdir.
Letoon Antik Şehri : Xanthos kentinin karşısında Eşen Çayı’nın sağ tarafında Bozoluk denilen yerde Apollon ve Artemis’in annesi Likyalılann Ana Tanrıçası Leto onuruna kurulmuş ufak bir yerleşim yeridir.
Mavi Mağara : Kaş-Kalkan arasında deniz kıyısında olan Mavi Mağara, Kalkan’a 8 km. uzaklıkta olup, Kaputaş Plajı yakınlarındadır. Eskiden fok balıklarının içinde yaşadığı bilinen Mavi Mağara, 1972 yılında Jeolog Dr. Temuçin Aygen tarafından bulunmuştur.
Gömbe Yaylası : Batı Torosların bitiminde Akdağ’ın hemen altındaki yer alan, en güzel aromalı elmaların yetiştiği Gömbe Yaylası, denizden 1200 metre yükseklikte başlıyor. Yaylanın 1800′üncü metresinde bir krater gölü olan Yeşil Göl yer alıyor. Yeşil göl Uçarsu adı verilen akarsuya kaynaklık ediyor.
Bezirgan Köyü : Kalkan’a uzaklığı 17 km olan köy Beldenin en eski köylerindendir. Bezirgan’ın tarihi hakkında çok fazla bir bilgi bulunmamaktadır. Köyden 15-20 dakika yaya olarak ulaşabileceğiniz PİRHA antik şehri Orta Likya’nın en büyük kentlerinden birisidir.
İslamlar Köyü : İslamlar köyünde deniz olmasa da, buz gibi akan sularında kurulmuş olan alabalık çiftliklerinin çevresinde, yeşillikler içinde birçok restoran hizmet vermektedir. Sıcak yaz günlerinde serin bir alternatif olarak seçebilirsiniz.
Günübirlik Tekne Turları : Kalkan Yat limanından hareket eden tekneler ile Akdeniz’in muhteşem güzelliklerini yaşayabilirsiniz. Tekne ile Kaputaş plajı, Mavi Mağara, Akvaryum koyu, Çamur Banyosu, Fırnaz Koyu, Sıçan ve Yılan Adaları’nı ziyaret edebilirsiniz.
Su Sporları ve Dalış : Kalkan’a yarım saat uzaklıktaki Eşen Çayı’nda Rafting ve Kano sporları da yapılmaktadır. Bundan başka Dalış, Su Kayağı, Jet ski, Ringo vs.. gibi her türlü su sporları profesyonel firmalarca yapılmaktadır.
Nasıl Giderim ?
Antalya otobüs terminalindeki ilçeler peronundan düzenli olarak otobüs bulunmaktadır.
Kalkan haritası
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder