14 Mayıs 2013 Salı

Akyaka

AKYAKA HAKKINDA

Türkiye’nin en Güney Batı ucundaki  Muğla ilinin sınırları içinde yer alan Akyaka, Gökova körfezinin doğu ucundadır. Marmaris  ile Muğla’yı birleştiren yolun yaklaşık olarak orta noktasında bulunan Akyaka Beldesinin nüfusu kışın 1500 dolaylarında olup, yaz aylarında 3-4 bine ulaşmaktadır.
Gökova körfezinin bittiği yerde, 1000 m.lik Sakartepe dağı ile kuzeyden, Gökova ovası ile güneyden kuşatılan Akyaka, bu konumu ile belki de Türkiye’nin en güzel yerlerinden biridir. “Gökova” ovasının sazlıklarına gelen yüzlerce değişik kuş çeşidi ile Akyaka ziyaretçilerine unutulmaz manzaralar sunar.

Antik çağlardan beri üzerinde yerleşim olduğuna inanılan bu topraklarda Akyaka günümüzde yakın yıllara kadar gözlerden uzak küçük bir balıkçı köyü olarak varola gelmiştir. Akyaka’nın “keşfi” ise 1970’lere dayanır.

O yıllarda çok küçük çaplı da olsa, bir turizm faaliyeti başlamıştır.
Çıvar il ve ilçelerden gelen ziyaretçiler ile, büyük şehirlerden kaçanlar, Akyaka’nın bakır doğasına, yazın bile hiç kesilmeyen tatlı meltemine akın etmeye ve yavaş yavaş Akyaka’da yazlık evler, turistik tesisler inşa etmeye başlamışlardır.

Ve sonunda, 1980’lerdeki turizm patlaması ile birlikte Akyaka da bir patlama yaşamış, bugünkü  “turistik belde” görünümünü almıştır. Yerli ve yabancı turistleri Akyaka’ya çeken “atraksıyonlar ” içinde “Kadın Azmağı”nın sevimli konukları olan su samurlarını da (lutra lutra) unutmamak gerekir. Ayrıca Akyaka’nın güneyinde yer alan “Gökova” sazlığının göçmen kuşları, flamingolar ve pelikanlar da Akyaka’ya ayrı bir güzellik katarlar.


Akyaka’nın kuzeyindeki Sakartepe ise “yamaç paraşütçüleri” için biçilmiş kaftandır.

Ayrıca “Kadın Azmağı” boyunca yer alan  balıkçı restoranlarının ünü bütün Türkiye’ye yayılmış durumdadır

Akyaka’ya Muğla’dan geliyorsanız, cenneti görmeye hazır olun. Deniz seviyesinden 671 metre yükseklikteki Sakar geçidinden, çam ormanları arasından dönerek aşağı inerken sürprizlere hazır olun. Bir yanda rengarenk güzelliğiyle Gökova ovası, bir yanda mavi yolculuğun değişmez adresi Gökova Körfezi tüm muhteşemliği ile serilecek gözlerinizin önüne. Yanınızda yörenizde yemyeşil çam ormanları, gözünüzün alabildiğine Gökova körfezinin dantel gibi işlenmiş koyları. Dağları geride bırakır bırakmaz hemen sağa dönüldüğünde Gökova sahilinde yer alan gerçek bir tatil cennetine, Akyaka’ya varacaksınız.

Doğal güzelliklerinin yanında, binlerce yıldır Güney Batı Anadolu’da yaşayan çeşitli medeniyetlerin izlerini taşıyan tarihi dokusu, değişik mimarisi, denizden her daim esen ılık meltem rüzgarları büyüleyecek sizi. Sırtını yasladığı dağların eteğinde Gökova Ovası ile kucaklaşarak Gökova Körfezi ile buluşan Akyaka, bu konumu ile mutlaka görülmesi gereken bir huzur sığınağı.

Mimarisi son derece özellikli. Akyaka evlerinin her biri diğerinden güzel bahçelere sahip. Begonvillerin sarmaladığı bu şirin evler dantel gibi işlenmiş ahşap oymalarla süslü. Akyaka evlerinin mimari tarzı Ulalı Sanatçı Nail Çakırhan’a ait. Ula’nın eski evlerini örnek alarak, Akyaka’da bu mimari özellikteki ilk evi kendine yaptı ve bu çalışmasıyla ödül aldı. Doğayla uyum içinde yaşam süren ve Akyaka’nın en büyük özelliklerinden biri olan bu şirin evlerde kendinizi bir masal diyarında hissetmeniz işten bile değil.

Akyaka’nın hemen yanı başından ağaçlar ve sazlıklar arasından süzülerek Gökova Körfezi’ne akan Kadın Azmağı doğal bir akvaryum gibi. Buraya yürüyerek veya teknelerle de ulaşıp, gezmeniz mümkün. Azmağın serinliği, şiirsel güzellikteki su altı bitki örtüsü, elinizle tutuverecekmiş hissine kapılacağınız balıkları, kaplumbağaları, üzerinde süzülen ördekleri ve sevimli su sumarları(lutra lutra) yörenin doğal dokusunu yaşatıyor. Azmak kenarında birbirinden güzel ve şirin çeşitli restoranlar bulunuyor. Sabah kahvaltısından başlayarak gece geç saatlere kadar hizmet veren bu restoranların tabii ki olmazsa olmazı deniz ürünleri. Burada benzersiz doğal güzellikler arasında Akdeniz ve Ege balıklarını tatmanın, ekmeğinizi azmaktaki balıklar ve ördeklerle paylaşmanın keyfine varacaksınız.

“Gökova” ovasının sazlıklarına gelen değişik türdeki göçmen kuşlar, leylekler, flamingolar ve pelikanlar size ömür boyu unutamayacağınız bir görsellik sunacak. Bu sazlıklar bahar aylarında kuş gözlemi yapan meraklıların akınına uğruyor.

Akyaka’nın incecik, sapsarı ve tertemiz kumlu plajında sakin bir tatil günü geçirmeye niyetlendiyseniz kumsalın hemen arkasındaki çeşitli kafe ve restoranlardan yiyecek ve içeceğinizi temin edebilirsiniz. Sahilden itibaren 2 yüz metre sığlığı devam eden masmavi denizini kulaçlarken bir Akdeniz Fokuna rastlamanız ve birlikte yüzmeniz de mümkün. Bu plajın hemen yanında Orman içi dinlenme tesisleri ve biraz ilerisinde Akyaka’nın gözdesi Çınar plajında da bedeninizi Gökova Körfezi’nin masmavi sularına bırakabilirsiniz. Çınar plajının Akyaka ile arası yaklaşık 3 kilometre. Çınar plajı yolu takip edildiğinde Akbük Koyu’na oradan da Ören (Gereme Keramos)’a ulaşılabilir.

Akyaka’da her türlü su sporu, tarih ve doğayla kucak kucağa orman yürüyüşleri, kaya tırmanışları yapabilir, bisikletle çevreyi gezebilir, Sakar Tepe’de yamaç paraşütünün adrenalin dolu büyüsünü tadabilir, azmak sularında tatilinize kano heyecanını yaşayacağınız bir gün ekleyebilir, Cip Safari turlarıyla çevre köylerdeki yerel kültürü keşfedebilirsiniz. Günlük gezi teknelerinin düzenlediği turlarla da İncekum ve Sedir Adası’na gidip, Gökova Körfezi’nin unutulmaz güzelliklerini yaşamınıza katmayı sakın unutmayın.

Akyaka’da yemek yiyebileceğiniz, bazılarında geceleri canlı müzik de yapılan pek çok restoran mevcut. Yemekten sonra vakit geçirebileceğiniz kafe ve barlarda huzurlu bir gecenin keyfine varabilirsiniz. Açıkhava sinemasında film izlemek güzel bir alternatif olabilir. Renkli bir gece hayatı istiyorsanız Marmaris 30 kilometre uzaklıkta. Aracınız yoksa bile, araç kiralayabilir veya ulaşım için bir taksi tutabilirsiniz.

NEDEN AKYAKA?

Sırtını yemyeşil dağlara, eteklerini masmavi sulara yaymış sessiz, sakin, huzur dolu bir kasaba düşleyin. Yediğiniz içtiğiniz her şey yaşadığınız yörenin doğal ortamında, sağlıklı bir şekilde yetiştiriliyor. Çevre ve gürültü kirliliği yok. Ne yana baksanız yeşil, ne yana baksanız mavi, ne yana baksanız tarih. Etrafınızda gözü rahatsız eden bir yapılaşma yok. İşte burası AKYAKA… Eğer sessiz, sakin kalabalıktan uzak bir tatil istiyorsanız bu belde tam size göre.

Bu huzuru, bu doğallığı korumak, bu sakinliğe sahip çıkmak için Akyaka Belediyesi ve Akyaka Kent Konseyi, Akyaka’nın Uluslararası Yavaş Kentler Birliği (CittaSlow) üyeliği için çalışmalara başladı.

Akyaka sessizliği ve sakinliği, sırtını yasladığı yemyeşil ormanlarla kaplı dağları, akvaryum niteliğinde azmakları, bu azmaklardaki benzersiz su altı florası, duru mavi denizi, Orman Kampı, bol suyu, tarihi dokusu, kendine has mimari özellikteki ahşap evleri, doğal yaşamın bir parçası olan su samurları, yılan balıkları, Akdeniz fokları, flamingoları ve leylekleri ile tercih edilen bir turizm cenneti.

Çam ağaçlarının içindeki yollarda, Sakar dağının ilginç rotalarında uzun yürüyüşler yapıp, ciğerlerinizi temiz hava ile doldurun. Denizden sahile esen rüzgarı sayesinde uçurtma sörfü ve yelken yapmanın keyfini çıkarın. Hatta adalara kendi kullandığınız yelkenli ile gidin. Azmaklarda deniz kanosu ile gezin, kayalıklarda dağcılık heyecanını yaşayın. Bir tarihçi edasıyla antik kalıntıları inceleyin… Tüm bu keyiflerin, heyecanların bir arada yaşanabileceği tek cennet AKYAKA…

Akyaka, güzel ve keyifli bir tatil geçirmek için tercih edilecek, alternatif turizm seçeneklerinin bol olduğu cennet turizm beldelerinden biri. Bir kuş gözlemcisiyseniz bahar aylarında azmakların sazlıklarında kuş türlerini inceleyebilir, balıkçı tekneleriyle balık avına çıkabilir, harika meltemine yelken açabilir, bisiklet meraklısıysanız Gökova’yı pedallarınızla keşfedebilir, doğanın ve tarihin sayfalarında kendinizi baş bir dünyanın kollarına bırakabilirsiniz.

Bir yanda, ahşap oymacılığın harika işçiliği ve pembe begonvilleriyle, bahçeli, beyaz Akyaka Evleri, bir yanda tepeden tırnağa zengin bir tarihi kültürün kalıntılarına sahip İdyma Antik kenti. Azmak manzaralı ya da deniz manzaralı bir butik otelde, apartta ya da pansiyonda kalabilirsiniz, tercih sizin. Fakat başka hiçbir tatil beldesinde, Akyaka’da olduğu kadar kendinizi tarih veya masal kitaplarının sayfalarından süzülmüş, harikalar diyarında yaşayan bir kahraman olarak hissedemezsiniz.

Tekne ile ulaşabileceğiniz Sedir Adası görülmeye değer güzellikte, antik kalıntılarla dolu üçlü bir ada grubunun en büyüğü. Akyaka gibi Ula ilçesi sınırları içinde ve Gökova Körfezinde yer alıyor. Sedir adasındaki antik kalıntılar görülmeye değer. Tarihi dokusu kadar adanın kuzey kısmında yer alan ve koruma altındaki kumsalı da çok özel. Bu kumlar jeolojik oluşumlar sonucu, özel biçimde oluşan kalker damlacıkları. Ege ve Akdeniz’de Sedir Adası dışında sadece Girit Adası’nda görülüyor. Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın güzelliğini bu kumlara borçlu olduğu söylenir. Bu nedenle adaya Kleopatra Adası da denir. Tarihte Kraliçe Kleopatra ile sevgilisi Romalı Komutan Antonius’un bu adada buluştukları söylenir.


Nerede Kalırım ?

AKYAKA'DA KONAKLAMA



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder