DİDİM HAKKINDA
Didim, Aydın’ın turistik bir ilçesidir. Doğuda Muğla il sınırı ve Güllük Körfezi ve Akbük Koyu, batıda ve güneyde Ege Denizi, kuzeyde Bafa Gölü ve Menderes Nehri ile sınırlanmış bir yarımada şeklindedir. Yüzölçümü 402 km’dir. 2000 Yılı Nüfus Sayımı sonuçlarına göre 37.395 kişi yaşayan ilçede 3 bağlı belediye ve 5 köy bulunmaktadır.
Didim ilçesinin ilk yerleşim izleri Neolitik Devre (M.Ö. 8000) uzanır. M.Ö. 16. yüzyılda Miken, Giritliler ve daha sonra da Aka kolonilerinin varlığı görülür. Persler, Romalılar ve Bizanslılardan sonra 1071 Malazgirt Savaşı’ndan sonra Anadolu’nun kapılarının Türklere açılmasından sonra ilk olarak Karia olarak anılan bu bölge Türklerin eline geçmiştir. 1. Haçlı Seferlerinin ardından yeniden Bizans’ın eline geçti.1261 yılından sonra Karia’da Menteşe Beyliği’nin kurulmasıyla Didim ve çevresi bu beyliğin içine alınmıştır.
Sahip olduğu harika plajları, berrak suyu ve düz alanları ile turizm konusunda en iyi yerlerden biri haline geldi. Son zamanlarda yapımına başlanan 600 yat kapasiteli olan yat limanı ile turizm oranını daha da artırması bekleniyor.
İnanılmaz bir güzelliğe sahip olan Altınkum’da apollan tapınağı ve bunun haricinde zeytinlikleri ile tarihi bir koku da saçıyor etrafa. 1991 senesinde bir ilçe olan Didim yüzölçümü açısından ise 300 km2 gibi bir alana sahiptir. Osmanlı İmparatorluğu zamanında ismi Ronda Yoran ismi ile bilinmekte idi.
Didim'in Doğal Yapısı
Aydın sınırları içinde yer alan Didim. Kuşadası'ndan 70 Bodrum'dan 110 km. uzaklıkta önemli bir turizm merkezi. Güllük Körfezi'ni çevreleyen iki yarımadadan biri (diğeri Bodrum yarımadası) üzerinde yer alan Didim, 53 kilometrelik sahil şeridinin üzerinde hemen hepsi kumsal olan onlarca koya sahip. Bu koylar içinde kuşkusuz en önemlisi, oteller bölgesinin hemen önünde uzanan, Ege'nin dünyaca ünlü plajlarından biri olan Altınkum.
Tarihte Didim heykellerle dolu kutsal yolla Milet'e bağlıydı. Günümüzde Aydının ilçesi olan Didim, Ege Denizinin bir yarımadası şeklindedir. Kuşadası ve Bodrum'dan da ulaşım sağlanabilen Didim çok değerli tarihi eserleri, ören yerleri ve sahil şeridindeki tesisleriyle dünya çapında turistik bir merkezdir. Didim; havada ki nem oranının çok az olması ve coğrafi yapısı gereği Astım hastalığına iyi gelen dünyadaki iki bölgeden biridir. 57 km sahil şeridine sahip olan Didim oldukça sıcak bir iklim kuşağında almasına karşın, düşük nem oranı yazın bunaltıcı sıcaklardan şikayet edenler için iyi bir seçenek oluşturuyor. Yöredeki 200'e yakın turistik tesis her zevke ve keseye hitap edebilecek çeşitlilikte. Ev pansiyonlarından otellere, kamp yerlerinden tatil köylerine uzanan geniş bir yelpaze içinde pek çok konaklama seçeneği var.
Zamanınızı tertemiz kıyı şeridinde denize girerek, büyülü Ege maviliklerinde tekne gezisine çıkarak, su sporları yaparak ya da yöredeki tarihi ve turistik yerlere düzenlenen günlük turlara katılarak değerlendirebilirsiniz. Tarihi yerlerin başında Apollon Tapınağı geliyor. Apollon antik dünyanın en büyük üçüncü tapınağı olmasının yanında, dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı'nın mimari ikizi.
Didim, konumundan dolayı büyük bir avantaja sahip.Ege'nin, dolayısıyla antik dünyanın pek çok yerleşim yeri, günlük turlarla gidilip gezilebilecek uzaklıkta. Örneğin antik çağın filozoflar kenti Milet, Didim'e sadece 20 km. mesafede. Bu çağın yedi bilgesinden biri olan Tales, dünyanın ilk haritasını yapan Anaksimandros, filozof ve tarihçi Hekaitos, şehir plancısı ve mimar Hippodamos Milet'te yaşamış.
Kurulduğunda deniz kenarında olan kent, Büyük Menderes nehrinin taşıdığı alüvyonlar yüzünden bugün ovanın ortasında kalıyor. Menderes Nehri'nin bir başka "eseri" de Didim'e 30 km uzaklıktaki Bafa Gölü. Bafa, eskiden Ege Denizi'nin bir koyu iken, ırmağın taşıdığı alüvyonlarla denizle ilişkisi kesilerek göle dönüşmüş. Didim'den 15 km. uzaklıkta ise mavi ile yeşilin kucaklaştığı şirin tatil beldesi Akbük bulunuyor.
Bizans döneminde psikoposluk merkezi olan antik kent Priene, ilginç taş evleriyle eski Rum köyü Doğanbey, doğa cenneti Karina, bir başka doğa cenneti Kazıklıkoyu, Dilek Yarımadası Milli Parkı_ Didim'in güzellikleri saymakla bitmez. .
Didim Bitki Örtüsü
Akdeniz iklimi hüküm sürer. Yazları sıcak ve kurak, kışları yağışlı ve ılık geçer. Senelik sıcaklık ortalaması 17-18°C'dir. Kuzey rüzgarları sebebiyle Akdeniz bölgesine göre daha serindir. Senelik yağış miktarı 580-1000 mm arasındadır.
Didim İklim Özellikleri
Yüzölçümünün % 40'a yakını orman ve makilerle kaplıdır. Ormanlarda her çeşit ağaç bulunur. Meşe, çınar, kızılçam, karaçam, fıstıkçamı, ıhlamur, kuruyemiş, delice, dişbudak, defne ve kestane oldukça fazladır. Ovalarında ise her çeşit meyva, sebze ve tarım ürünleri yetişir. 806 bin 715 hektar mer'a ve çayır, 250 bin hektar orman, 6722 hektar göl ve bataklık ile, 109 bin 600 hektar tarıma müsait olmayan toprak mevcuttur.
"Didim" Adı Nereden Geliyor?
Günümüzden yaklaşık 2500 yıl önce Apollon Tapınağının bugünkü yerinde kutsal sayılan defne ağaçlarından bir koruluk su kaynağı ve bir kuyu vardı. Tanrı Zeus karanlık gece ( leto ' yu ) burada görmüş ve iki tanrı birbirinden hoşlanarak bu korulukta sevişmişler Leto ikiz çocukları Apollon ve Artemis'e hamile kalmıştır. Bu ikiz tanrıdan dolayı bu bölgeye ikiz anlamına gelen " Didymos " sözcüğünden türeyen Didyma - Didim adı verildiği kabul edilir
Didim Tarihi ve Arkeolojisi
Didim, Aydın'ın turistik bir ilçesidir. Doğuda Muğla il sınırı ve Güllük Körfezi ve Akbük Koyu, batıda ve güneyde Ege Denizi, kuzeyde Bafa Gölü ve Menderes Nehri ile sınırlanmış bir yarımada şeklindedir. Yüzölçümü 402 km'dir. 2000 Yılı Nüfus Sayımı sonuçlarına göre 37.395 kişi yaşayan ilçede 3 bağlı belediye ve 5 köy bulunmaktadır.
Didim ilçesinin ilk yerleşim izleri Neolitik Devre (M.Ö. 8000) uzanır. M.Ö. 16. yüzyılda Miken, Giritliler ve daha sonra da Aka kolonilerinin varlığı görülür. Persler, Romalılar ve Bizanslılardan sonra 1071 Malazgirt Savaşı'ndan sonra Anadolu'nun kapılarının Türklere açılmasından sonra ilk olarak Karia olarak anılan bu bölge Türklerin eline geçmiştir. 1. Haçlı Seferlerinin ardından yeniden Bizans'ın eline geçti.1261 yılından sonra Karia'da Menteşe Beyliği'nin kurulmasıyla Didim ve çevresi bu beyliğin içine alınmıştır.
Osmanlı İmparatorluğu zamanında varlığını "yeronda - yoran" ismi ile sürdürmüstür. 1955 depreminden sonra önceleri halk arasinda "HiSAR" olarak da adlandırılan YORAN devlet tarafından yaptırılan afet evlerine taşındıktan sonra "YENiHiSAR" adını almıştır. Sonrasında isim benzerliğine meyil vermemek için dünya üzerinde sadece bir yerde blunan ve kök olarak "DIDYMAION"'dan gelen "DIDIM" olarak yenilemiştir.
9 Mayıs 1990 tarihine kadar Didim ve çevresi Söke ilçesinin bir parçası iken bu tarihte yayınlanan bir kanunla Yenihisar kasabası merkez olmak üzere Akbük, Ak-Yeniköy beldeleri ile Balat, Batıköy, Denizköy ve Yalıköy köyleri ve Milas ilçesinden alınan Akköy ile ilçe olmuştur. 1999 yılında Yenihisar ilçesinin ismi Didim olarak değiştirilmiştir.
İlçe ekonomisi tarıma ve turizme dayalıdır. Tarla ürünlerinden buğday ve pamuk birinci sırayı almaktadır. Hayvancılık tüketim ihtiyacını karşılayacak kadar olup, özellikle küçükbaş hayvan yetiştiriciliği önde gelmektedir. Yaz aylarında önemli sayıda turistin ziyaret ettiği ilçede, ekonomi olumlu yönde etkilenmektedir.
Didim Gezilecek Yerler
Didim'deki yerleşim Neolitik Devirde bir Miken kolonisi olarak kuruluyor daha sonra M. Ö. 16. yüzyılda Girit'e geçiyor. Bundan sonra sırasıyla; Persler, Selevkos İmparatorluğu, Attalid Hanedanı, Romalılar ve Bizanslılardan sonra 1071 Malazgirt Savaşı'nda Bizanslıların yenilmesiyle Türklerin eline geçiyor. 1098 de tekrar Bizans kontrolüne geçen bölge 1280 de önce Menteşe sonra 1300 de Aydınoğlu Beyliği'ne geçtikten sonra, 1413 te de 1.Mehmet tarafından Osmanlı İmparatorluğuna katılıyor. Miletos'un ilerisinde Ionia'nın güney ucunda, Batı Anadolu kıyılarının en etkileyici bağımsız anıtı olarak nitelenen Didyma'da Apollon Tapınağı yer alır. Zamanının en önemli bilicilik ve kehanet merkezlerinden biri kabul edilmektedir. Tapınağın anıtsal boyutları ve benzersiz planı kadar, çok iyi bir durumda korunmuş olması da hayranlık uyandırıcıdır. Samsun Dağı eteğine kurulan Priene şehri yörenin önemli antik kentlerindendir. Kente girildiğinde, heen sağ tarafta şehrin su ihtiyacını karşılayan 3 sarnıç göze çarpar. Biraz ilerleyince Mısır tanrılarının tapınakları görülür. Bilinen en eski tiyatrolardan olan yapı da yine burada bulunur ve 5000 kişi kapasitelidir. Tiyatronun yanında bulunan Bizans Kilisesi de görülmesi gerekli yerlerdendir. Didim'de tarihi kalıntılar çok yer aldığından, hepsiniz gezmek için uzn bir zaman ayırmak gerekir. Üstelik sadece tarihle dolu değildir Didim. Bir de harika plajları vardır ki ilk akla gelen Altınkum Plajı'dır. Sığ ve berrak deniziyle yazın tatilcilerin akın ettiği bu plaj çevresinde birçok Didim otelleri ve pansiyonları bulunmakatadır.
ULAŞIM
Karayolu:
Didim’e yaz Turizm Sezonu boyunca Ülkemizin hemen hemen tüm illerinden düzenli otobüs seferleri ile ulaşılabilmektedir. Ayrıca, İzmir ve Aydın Otobüs Terminalleri’nden Didim Birlik ve Didim Seyehat Acentalarınca Didim’e karşılıklı olarak gün içinde düzenli otobüs seferleri yapılmaktadır. Otobüs ile İzmir’den Didim’e ulaşım yaklaşık iki, Aydın’dan ise 1,5 saattir. Kış aylarında çeşitli şehirler arası otobüs acentalarınca, sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez İzmir, Ankara, İstanbul – Didim arasında düzenli seferler mevcuttur.
Didim’e yaz Turizm Sezonu boyunca Ülkemizin hemen hemen tüm illerinden düzenli otobüs seferleri ile ulaşılabilmektedir. Ayrıca, İzmir ve Aydın Otobüs Terminalleri’nden Didim Birlik ve Didim Seyehat Acentalarınca Didim’e karşılıklı olarak gün içinde düzenli otobüs seferleri yapılmaktadır. Otobüs ile İzmir’den Didim’e ulaşım yaklaşık iki, Aydın’dan ise 1,5 saattir. Kış aylarında çeşitli şehirler arası otobüs acentalarınca, sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez İzmir, Ankara, İstanbul – Didim arasında düzenli seferler mevcuttur.
OtoGar Zabıta Tel: (+90 256) 811 02 20
Havayolu:
İzmir Hava Limanı Didim İlçe Merkezine 140, Bodrum Hava Limanı ise 90 km. uzaklıktadır. İzmir Hava Limanı’ndan karayoluyla 1,5 saatte, Bodrum Havalimanı’ndan isi 45 ila 60 dakikada Didim’e ulaşmak mümkündür. Ulaşım; taksi, dolmuş ve otobüsler ile yapılmaktadır.
İzmir Hava Limanı Didim İlçe Merkezine 140, Bodrum Hava Limanı ise 90 km. uzaklıktadır. İzmir Hava Limanı’ndan karayoluyla 1,5 saatte, Bodrum Havalimanı’ndan isi 45 ila 60 dakikada Didim’e ulaşmak mümkündür. Ulaşım; taksi, dolmuş ve otobüsler ile yapılmaktadır.
Bodrum Hava Limanı Tel: +90 252 523 01 01
İzmir Hava Limanı Tel: +90 232 274 24 24
Denizyolu:
Yaz Turizm Sezonu boyunca Didim-Bodrum, Bodrum-Datça arasında feribot seferleri yapılmaktadır. Yine, Yunan adaları İstanköy (Cos) ve Rodos’dan düzenli feribot seferleri ile bodrum üzerinden Didim’e ulaşmak mümkündür.
Yaz Turizm Sezonu boyunca Didim-Bodrum, Bodrum-Datça arasında feribot seferleri yapılmaktadır. Yine, Yunan adaları İstanköy (Cos) ve Rodos’dan düzenli feribot seferleri ile bodrum üzerinden Didim’e ulaşmak mümkündür.
Bodrum Feribot Acentesi Tel: +90 252 316 08 82
Bodrum Express Deniz Otobüsü: +90 252 316 10 87
Didim; Efes, Milet, Prien gibi antik şehirlerin yanı sıra diğer turistik yerleşimlere de yakin olusuyla dikkat çeker. Bu tatil cennetine ulaşım çok kolay. İstanbul'a otobüs ile 11 saat (Uçakla 1 saat), İzmir'e 2 saat, Ankara'ya 10 saat uzaklıktadır.
Didim'e havayollarıyla ulaşım sadece çevredeki Bodrum, Dalaman ve İzmir'deki havalimanlarıyla mümkündür. İzmir Adnan Menderes Havaalanına 150 km, Bodrum Havaalanına 90 km. Dalaman Havaalanına 120 km. uzaklıktadır.
Didim'e İstanbul , İzmir , Ankara gibi büyük şehirlerden yaz aylarında her gün direkt Didim seferi yapılmaktadır. Kış aylarında sefer sayısında azalma gözleniyorsa da; Nisan - Mayıs aylarında hareketlenen turizm sezonuyla birlikte normale döner.
Didim haritası
Nerede Kalırım ?
DİDİM'DE KONAKLAMA ve Online Rezervasyon için bakınız:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder