30 Mayıs 2013 Perşembe

Dalyan

DALYAN HAKKINDA

Dalyan Türkiyenin Güney batı bölgesinde akdeniz iklimin bulunduğu muğla iline bağlı ortaca ilçesine bağlı küçük şirin bir kasabadır.

Çekiciliği ve gizemiyle Dalyan, geleceğin örnek turizm merkezi olmaya adaydır. Çevre korumacılar tarafından bölge,ekolojik olarak Dünya'da ilk on içinde sayılmaktadır. Ayrıca, kültür turizmi açısından da Türkiye'de ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Sonuçta, Dalyan'ın kendine özgü esrarengiz, sessiz ve büyülü havasıyla kendinizi bambaşka bir alemde hissedebilirsiniz. Dalyan Kasabası Dalyan, vadi ve çöküntü alanlarının Dalaman Irmağı'nın taşıdığı alüvyonlarla dolarak turbiyer (bataklık) ve lagüner (denizden bir kiyi kordonu ile ayrılmış göl) ortama dönüştüğü bölgede, çay kenarlarında yer alan bir kasabadır. Denizden karayolu ile 12 km, kanal aracılığı ile 4 deniz mili içeridedir  Çevresi zengin bitki örtüsü ve tarım alanlarıyla çevrilidir. Kasabanın kış nüfusu 4000 civarında olmakla birlikte, yazın bu sayı iki katına ulaşmaktadır. 

 Havayolu ve karayolunun dışında mavi yolculukla bir mola yeri olan Marmaris'e 22, Fethiye'ye 44 mil uzaklıktadır. Geçen yüzyılda bir balıkçı köyü olarak kurulan Dalyan' i n iskelesinde bu döneme ait bir cami çıkar karşımıza.  Adını Dalyan Çayi'nin üzerine kurulan dalyanlardan alır. Yerleşimde hala, küçük köyler ve çiftlik evlerinde sade ve dogal yasam devam ederken; son yıllarda eski Muğla evleri tipinde, 2-3 katli modern konutlar, konaklama tesisleri ve iş-yerleri inşa edilmiştir. Kullanılan malzemeler arasında ahşabın yoğunluğu dikkat çeker ki bu da, doğayla uyum sağlaması açısından son derece önemlidir. 

Dalyan'da meyve ve sebze bahçeleri arasında yaygın ve planlı yerleşim söz konusudur. Banka, PTT ve alışveriş yerleri merkezde, restaurant, disco,bar ve çay bahçeleri ile konaklama tesislerinin büyük bir çoğunluğu ise kanal kenarındadır. Caminin önündeki iskelede balıkçılık kooperatifi ile acentalarına ait çok sayıda tur motoruna rastlanır. İskeleden çevreye her gün tarifeli veya özel tekne turları düzenlenir.bu turlarla kanal, kaplıcalar, Köycegiz Gölü,Sultaniye Kaplıcası, iztuzu Sahili ve Kaunos dolaşır. 1989'da Çevre Bakanlığı Özel Çevre Koruma Kurulu Başkanlığı tarafından koruma bölgesi ilan edilen Dalyan, yeşil, mavi ve güneşin tarih ile birlikte oluşturduğu ahengin en güzeline sahiptir.

 Kaunos antik kentine ait bulunan eserler Dalyan tarihinin M.Ö. 300 yıllarına kadar gittiğini gösteriyor. Ancak arkeologlar, tarih boyunca soyulduğunu belirledikleri bu kentin geçmişinin en az 5 bin yıllık olduğuna inanıyorlar. Kendi adına altın para bastıracak kadar zengin olan Kaunos, sonraki dönemlerde İonyalılar'ın, 12 Liman Birliği'nin, Büyük İskender'in, Romalılar'ın, Bizanslılar'ın, Rodos Şövalyeleri'nin, Selçuklular'ın, Menteşe Beyliği'nin ve Osmanlılar'ın egemenliğine girmiş. Hemen yanındaki tepedeki akrapolün, en son Osmanlılar döneminde onarım gördüğü belirlenmiş. Bu da gösteriyor ki, yakın zamana kadar yaşanan bir yer olmuş.

Kaunos Kral Mezarları: 300 yıldır ayakta duran mezarlar, görkemli bir şekilde selamlar sizi. Dinsel amaçla kayalara oyulduğu bilinen mezarlar Dalyan'ın en önemli simgesidir.


İztuzu Plajı: Bir tarafı Dalyan kanalı, diğer tarafı açık deniz olan İztuzu Plajı, dünyada başka yerde eşi olmayan harika bir plajdır. Caretta carettaların üremek için kullandıkları bu plaj koruma altına alınmıştır. Altın renginde kumlara dsahip olan İztuzu Plajı, dünyada doğallığını koruyan ikinci plaj seçilmiştir.

Dalyan Deniz Kenarında mıdır?

Hayır. Dalyan Köyceğiz gölünü Akdenize birleştiren kanal üzerindedir. İztuzu plajı doğal koruma alanında olduğundan bölgenin güzelliği günümüze kadar doğal olarak kalabilmiştir. Dalyan ve İztuzu Kumsalı, "Avrupa'nın en güzel açık alanı" seçildi. Bu seçimdeki en önemli unsur, Dalyan'ın bozulmamış doğasıydı. İztuzu Kumsalına 11 kilometre mesafede olan Dalyan, yakın zamana kadar pek az kişi tarafından biliniyordu. Hala da pek çok kişi bilmiyor.

Denize nasıl gidilir?

Dalyan da denize gitmek için iki yol var. 
İlk alternatif Dalyan Minibüs Kop. düzenlediği İztuzu dolmuş seferleridir. Dalyan meydanındaki caminin yanından hareket etmektedirler. Özel aracınızla da Dalyan da çarşı meydanında iztuzu plajı yol levhalarını takip etmeniz yeterlidir.
İkinci alternatif ise Dalyan Tekne Koop. düzenlediği dolmuş tekne seferleridir. Bu teknelerde hemen caminin yanındaki iskeleden yapılmaktadır. Dolmuş teknelerle gidip-dönmek çok keyiflidir.

Konaklama Tesisleri?

Dalyan ve çevresi özel koruma bölgesi olduğundan yapılaşmada belli sınırlar doğrultusundadır. Dolayısıyla Dalyan'da üç-dört tane 3 yıldız seviyesindeki otellerin dışındaki tesislerin çoğunluğu 10-20 odalı küçük aile otelleri veya apart otellerdir. Dalyan'da herkese ve her bütçeye hitap edebilecek türde konaklama tesisleri bulabilirsiniz. Eğer tatilinizde kendi yemeğinizi kendiniz yapmak isterseniz o zaman "APART" otelleri tercih etmeniz gerekmektedir.

Dalyan Kasabasina Uzaklıklar

Dalyan - Ortaca 12km
Dalyan - İztuzu Plajı 12km
Dalyan - Köyceğiz 20 km
Dalyan - Fethiye 67 km
Dalyan - Marmaris 90 km
Dalyan - Kalkan 126 km
Dalyan - Kas 160 km
Dalyan - Sarıgerme 31km

Tarihi Noktalara uzaklıklar

Efes - 210 km
Pamukkale - 213 km
Letoon - 130 km
Patara - 140 km 
Tlos - 105 km
 Dalyan haritası

 Nerede Kalırım ?   
DALYAN'DA KONAKLAMA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder