31 Mayıs 2013 Cuma

Turgutreis

BODRUM - TURGUTREİS HAKKINDA

Turgutreis, Bodrum yarımadasında bulunan ikinci en büyük kasabadır. Burası konuklara, gerçek Türk yaşamıyla, yeterince dinlendirici ortamları bir arada sunar.

Kasabaya "Turgutreis" adı, 16. Yüzyılda burada doğan aynı isimdeki büyük Türk amirali Turgut Reis'in anısına verilmiştir. Batı dünyasında Dragut adıyla bilinen Turgut Reis, özellikle Osmanlıların Malta Kuşatması ile tanınmaktadır. Kasabanın bir kaç kilometre dışında, deniz kenarındaki bir anıt onun ilk yelken açtığı yeri gösterir.

Bu büyük amiralin adını taşıyan kasaba, halen yarımadanın batısında bir ticaret merkezidir. Çevre köylerde üretilen ürünler, buradan nakliye şirketlerine veya fırın, dükkan ve diğer servis noktalarına ulaştırılır. Daha çok dinlenmek isteyenler için Turgutreis'teki kilometrelerce uzun kumsal ve kıyılarda, Türk damak tadını sunan restoran ve barlar bulunmaktadır.

Bugün Turgutreis, bir çok iyi kalitede otelin, restoranın, güzel plajların ve dükkânların bulunduğu, büyüyen bir beldedir. Akyarlar, Aspat ve Kadıkalesi beldeleri idarî olarak Turgutreis Belediyesi’ne bağlıdır. Batıya doğru uzanan adalar şeridi, antik çağda sığ sularda batmış birçok geminin bulunduğu yerlerden biridir. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nin açılmasına sebep olan ilk sualtı arkeolojik kazıları bu bölgede yapılmıştır.

Güçlü ve önceden tahmin edilemeyen rüzgâr ve akıntılar, acemiler için olmasa bile, rüzgâr sörfünün ustaları için Turgutreis’i bir cennet kılar. Yorucu bir günün ardından denizden veya sahilden izlenebilecek günbatımı manzarası, ziyaretçileri büyüleyecektir.

Cumartesi günleri kurulan, köylülerin kendi ürettikleri sebze ve meyveleri sergilediği, taptaze, canlı ve parlak renklerle dolu tezgâhların olduğu pazarı görülmeye değer. Karaincir, Akyarlar, Turgutreis ve Kadıkalesi arasında yer alan herbiri birbirinden güzel doğal plajlar ile günümüzün modası beach club’lerle dolu bir belde.



Amiral Turgut Reis 

Turgut Reis 1485 yılında ismini aldığı Turgutreis’in Karabağ mahallesinde dünyaya gelmiştir. Turgut‘un gözü daha küçük yaşından beri denizlerdeydi. O, hikayelerini dinlediği, küffâra denizlerde de aman vermemek için canlarını ortaya koyan leventlerin arasına karışmak istiyordu. Henüz çocukluk çağlarındaki Turgut, levent olarak Osmanlıya ait kadırgalarda çalışmaya başlamıştır. Az zamanda gözü pekliği, zekası ve mahareti ile dikkatleri çekmiştir. Gittiği Cezayir‘de Barbaros Hayreddin‘in hizmetine girdi. Barbaros ile birlikte katıldığı Preveze Deniz Savaşında (28 Eylül 1538) yedek donanmaya komuta etti ve görevini başarıyla yerine getirdi. Venediklilerin ele geçirdiği Dalmaçya kıyısındaki Castelnuavo kalesini geri aldı. Korsika‘da Salih Reis ile birlikte Cenovalılara tutsak düştü (1540). Üç yıl sonra Cenova‘yı kuşatan Barbaros tarafından ikisi de kurtarıldı (1543). Kanunî Turgut Reis‘i çok sevmektedir. 1556‘da kendisini Trablusgarb Beylerbeyi olarak tayin eder. Turgut Reis şehadetine kadar bu vazifede kalır. Turgut Reis 80 yaşında olmasına rağmen en ön saflarda hücum etmekte, getirdiği tekbirlerle, naralarla askerlere şevk vermektedir. 17 Haziran 1565 günü yine şiddetli bir muharebede en ön saflarda vuruşurken başına isabet eden bir şarapnel parçasıyla yaralanır. Ak sakalı kana bulanır, bilahare de son nefesini vererek şehadet şerbetini içer. Yalnız bizim tarihimizin değil, bütün dünya tarihinin şahit olduğu eşsiz amirallerden olan Turgut Reis, Trablusgarb‘a götürülerek oraya defnedilmiştir. Şimdi aynı yerde türbesinde yatmaktadır. Malta‘da Turgut Reis‘in şehit düştüğü yere hâlâ Pointe Dragut, yani Turgut Burnu denilmektedir. 

Bodrum - Turgutreis Tarihi Yerler

Akyarlar

Eski adı “Kefoalonia" olan Akyarlar Koyu, Turgutreis‘e 9 km. uzaklıktaki, beldenin en büyük koyudur. Akyarlar, Turgutreis‘in Kos‘a (İstanköy) en yakın olan noktasıdır.Balık çeşitliliğinin yanı sıra, deniz süngerlerinin en çok çıkarıldığı, su altı zenginlikleriyle de dalış tutkunlarının tercih ettiği koylardan biridir. Akyarlar Koyu, rüzgarlı olması nedeniyle de rüzgar sörfü için oldukça elverişlidir. Pırıl pırıl denizi, restaurantları ve otelleriyle günümüzün en popüler tatil beldesi haline gelmiştir.

Fener Burnu–Kemer

Hüseyin Burnu olarak bilinir fakat, Fransızlar tarafından 1931 yılında yapılan deniz feneri halk tarafından adının "Fener Burnu" olarak kalmasına neden olmuştur. Kemer Mevkii'nde bulunan Deniz Feneri'nin hemen altında bulunan kumsal, zamanla kalabalık sahilleri tercih etmeyen tatilcilerin gözde sahillerinden biri haline gelmiştir. 

Aspat

Turgutreis'e 13 km. uzaklıktaki tarihi yerlerden biridir. Orjinal adı "dikime elverişsiz yer" anlamına gelen Aspartos‘dur. "Mouselous" hükümdarlığında Telmere Şehri olarak inşa edilmiştir. Aspat, Cenova korsanlarının barınağı olarak tarihte yerini almıştır. Aspat Dağı‘nın tepesine korsanlar tarafından gözetleme amaçlı bir kale yapılmış ve bu tarihi kale günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştır. Aspat Kalesi (Çıfıt)‘nin batı yamacındaki nehirden akan suyun tadının (bir sene boyunca bir kapta kapalı bile tutulsa)değişmeyeceği rivayet edilmiştir.

Kadıkalesi

Kadıkalesi bisiklet tutkunları için harika bir parkur içeren ve Turgutreis‘ten sadece 4 km. uzaklıkta turistik beldelerden biridir. Eski bir Leleg şehridir. Hellenistik dönemde yapılan ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde bir kadı tarafından kullanılan tarihi kale, "Kadıkalesi" olarak beldeye adını vermiştir. Tepenin hemen karşısında Roma döneminden kalma bir kilise de tüm canlılığıyla tarihi yapısını korumayı başarmıştır. Kilise yönünde yörenin sembolü olan yine tarihi bir su sarnıcı bulunmaktadır. Eski ve antik dönemlerden kalma çeşme ise hala kullanılmaktadır. Kadıkalesi hem tarihi özelliği hem de yeşili, sakin plajları tercih edenlerin seçimi olan şirin bir beldedir.

Bağla

Turgutreis‘in batısında yer alan denizi ve geniş kumsalıyla hem tekne turlarının gözde durak noktalarından biri, hem de deniz-kum-güneş tutkunu tatilcilerin rağbet ettiği, Turgutreis merkezden dolmuşla 15 dk mesafede bir beldedir. Bağla Koyu, aynı zamanda kamp yapmak için de Bodrum yarımadası‘nın en elverişli bölgesi olduğundan, yaz aylarında kampçıların uğrak yeridir.

 Ekonomi ve Turizm

1960‘lara değin, Bodrum ve yöresi Anadolu'nun büyük merkezleriyle bağlantıları çok sınırlıydı. Çok eskiden beri Liman kenti olan Bodrum dış dünya ile ilişkileri hep deniz yolu ile kurulmuştu. Ve ticari ilişkileri Osmanlı İmparatorluğu'ndan ayrılana değin Rodos‘la yapıyorlardı. Cumhuriyet döneminde İstanbul-İskenderun seferini yapan gemiler Muğla'nın kıyı limanlarına uğrarlardı. Yörede tarım, balıkçılık ve süngercilik ile ekonomisini sağlayan halk, ulaşımın gelişmesi sonucu turizmin büyük bir gelir kaynağı olduğunu görmüş, bu alanda yoğunlaşmıştır. Bakanlıklar arası Turizm Komitesi'nin, 1970‘lerin sonunda ve 1980'lerin başında ortaya çıkan iki yeni etken, yörenin dış turizme açılmasında büyük rol oynamıştır. Bunlardan biri Akdeniz‘de çok yaygın olan yat turizmi; ikincisi de, Bodrum Havaalanı'nın hizmete girişidir. Turgutreis Bodrum‘un en geniş alana sahip beldesi olarak koyları, denizi ve kumu ile; devre mülk tatil evleri, hotel ve motelleri, restaurant, bar diskoları, süper alışveriş merkezleri her geçen gün artmaktadır.

Turgutreis ortalama 20 bin turistik yatak kapasitesi ile turizme hizmet vermektedir. Turgutreis Belediyesi'nin yapmış olduğu hızlı çalışmalar arasında yapılmaya başlanan yat limanında turizme büyük bir hizmet vermesi ve yörenin daha da hareketlenmesi amaçlanmaktadır. 500 yat kapasiteli marina, günlük giriş-çıkış sağlanacak şekilde projelendirilmiştir. Adadan biri olan Yassıada yanlarında batık gemi olduğundan sualtı kazı çalışmaları yapılmaktadır.

Bodrum - Turgutreis haritası

Nerede Kalırım ?   

TURGUTREİS'TE KONAKLAMA ve Online Rezervasyon için bakınız: 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder