28 Mayıs 2013 Salı

Bergama

İZMİR - BERGAMA (BERGAMON) HAKKINDA
 BERGAMA HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Yüzölçümü
1573 km/2
Uzaklığı
İlimize 107 Km.
Nüfusu
101.158 (60.559 Merkez,  40.599 Beldeler ve köyler)
Rakımı
Merkezde:68-Akrapol de : 331 m.dir.
Dağları
Madra Dağı ve Yunt Dağı, Geyıkli tp.1051mt. Maya tepesi.1344mt
Yaylaları
Kozak yaylası
Ovaları
Bakırçay ovası (Genişlik:20 km. Uzunluk 45 km)
Akarsuları
Bakırçay –Salinos-Galinos-Kestel-İlya
Gölleri
Kestel baraj gölü
İklimi
Marmara ve Ege Bölgesinin ikliminin birleşimidir Yazları sıcak ve kurak kışları ilik ve yağışlı

          İlçemiz Bakırcay'ın kuzeyinde, antik Pergamon kentinin yer aldığı yamaç üzerinde kurulmuştur. İlçemize bağlı (Göçbeyli, Ayazkent, Zeytindağ, Yenikent, Bölçek) 5 Beldesi ve 114 köyü bulunmaktadır. İlçenin kuzey kesimi ormanla kaplıdır. (Kozak Dağı ve yaylası) Güney kesimleri ise ovalıktır. Yunt ve Madra dağları sönmüş yanardağdır. Mağma'dan fışkıran ve püsküren çeşitli yapıdaki lavların yığılmasından olumuştur. Kuzeyde Edremit, güneyde Bakırçay olukları arasında yükselen Madra dağı, kubbe şeklindedir, Çevresi akarsularla parçalanmış olan dağın güneyi 500-1000 m yükseltisi Kozak yaylasıdır. Bakırçay havzasında bulunan aynı adlı Bakırçay nehri 128 km uzunluğundadır. Doğuda Ömerdağ, kuzeyde Madra, güneyde Yunt Dağı'ndan gelen kollarla oluşan Bakırçay, Çandarlı körfezinden denize dökülür. Ana kolları dağlardan geçen, genel olarak dik ve derin vadiler açmıştır. Bakırçay geniş tabanlı alüvyal bir yatak içinde akmaktadır. Tütün, pamuk, zeytin, üzüm başlıca yetiştirilen ürünlerdir. Kozak yaylasında çam fıstığı üretilmekte olup bölgede Kalkınma kooperatifi kurulmuştur. Bergama tarımsal ürün bakımından İzmir'in en gelişmiş ve zengin İlçelerindendir. Bu yüzden ekonomisi tarıma dayanmaktadır. Son zamanlarda mantar üreticiliği ve seracılık önem kazanmıştır. Yeraltı zenginlikleri olarak perlit rezervi, linyit, granit ve taşocakları, altın madeni bulunmaktadır. Doğal kaplıca suları ve su kaynakları yönünden de zengindir.

BERGAMA MUSEUM
Museum established in 1924 as one of the first store and etnography museums of Turkey.
ASKLEPİON
Bergama Asklepion’u (Eskiçağ’da Epidaurus ve Kos’taki örneklerine eşdeğer önemde bir sağlık tedavi merkezi idi) Antik Çağ tarihçilerinden Pausanias’a göre Bergama’da ilk Asklepios Tapınağı M.Ö 4.yy’ın ilk yarısında, bugün Ayvazali olarak bilinen yerde kurulmuştu ve MS 4 yy.’a kadar etkinliğini sürdürmüştür.
ASKLEPION
Asklepieion was a sanctuary and a healing center built in the name of the god of healing
SERAPEION (Bazilika)
This building was temple dedicated to Egyptian gods and goddesses , built in the 2nd century A.D. from the time of the Emperor Hadrian. In the Byzantine period it was converted into a basilica which was dedicated to St.John. It was one of the seven churches of apocalypse
SERAPEİON (Kızıl Avlu)
Binanın tamamının kırmızı tuğladan yapılmış olması ve büyük ön avlusu sebebi ile tapınak halk arasında “ Kızıl Avlu” olarak adlandırılmıştır.
AKROPOL
Pergamon’da doğal bir düzlüğün olmaması yerleşimin en erken evresinden itibaren arazi teraslaması yapılmak suretiyle yer kazanılmasını gerekli kılmıştır. Azalan inşaat alanları ve yıllar içerisinde artan ihtiyaçlar, sebebi ile eski terasların yeni teraslar içerisinde eritilmesine sebep olmuştur.
AKROPOL
The function of the acropolis in Pergamon was never the same as the function of the acropolis in Athens. In Athens everything was focused on religion, whereas in Pergamon it was on social and cultural activities, or in other words, daily life. As a result of this contrast, major buildings in Pergamon were reserved for public use in daily life.
ALLIONAI
It Is an ancient settlement located in the Pasa llicası district in middle of the site of the artificial lake of the Yortanli Dam to the north of Bergama at the 18th kilometre of the Bergama-lvrindi highway within the limits of the Bergama township of the province of Izmir.
ALLİONAİ (Paşa Ilıcası)
İzmir ili, Bergama ilçesi sınırları içinde, Bergama-İvrindi karayolunun 18. km.'si, Bergama'nın kuzeydoğusunda, Yortanlı Barajı gölet alanının tam ortasında, Paşa Ilıcası Mevkii’nde yer alan antik bir yerleşmedir.
KİBELE TAPINAĞI Kapukaya Köyü)
Kozak Yaylası istikametinde asfalt yoldan 10 km. kadar ilerleyince, keskin viraja varmadan sol taraftaki sarp kayalıklara ulaşılır. Burada yaklaşık 100 metre kadar yükseklikte Kibele Tapınağı bulunur.
TÜRK İSLAM ESERLERİ
Ulu (Yıldırım) Camii, Kurşunlu Camii, Selçuklu Minaresi, Şadırvan Camii, Parmaklı Mescit, Taş Han, Çukur Han, Küplü Hamam, Tabaklar Hamamı, Mevlana Hacı Hekim Camii, Mevlana Hacı Hekim Hamamı, Yeni Camii, Kara Osman Sebili, Hükümet Binası, Havra, Bergama Lisesi, Bedesten, Arasta, Kapalı Çarşı, Gazi Paşa İlkokulu
MOSQUES
Ulu Mosque, Kurşunlu Mosque, Seljuk Minaret, Şadırvanlı Mosque, Parmaklı Mosque,Hacı Hekim Mosque
HAVRA
1875 yılında Efrayim Bengiat tarafından Havra olarak inşa edilmiştir. Dikdörtgen planlı Havra’ya, doğu cephesindeki podyumdan ulaşılmaktadır. 1948 yılında İsrail Devletinin kurulmasıyla Bergama’da yaşayan Yahudilerin çoğu göç etmiştir.
BERGAMA MÜZESİ
Müze 1924 yılında kurulmuştur.
BERGAMA’NIN TARİHÇESİ

Tarih ve turizm kenti Bergama, insanlık tarihinden pek çok izler taşıyan bir şehirdir.
Bergama sahip olduğu, zengin tarihi ve kültürel değerleriyle; çocuklarımıza emanet edeceğimiz insanlığın çok değerli hazinelerindendir; tarihi mirasıdır.
Bergama’da ilk yerleşimler, MÖ 7. ve 6. yüzyıllara kadar gitmektedir. Bergama, günümüze kadar geçirdiği tarihsel süreç içinde pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış, her medeniyetin kendi kültürü doğrultusunda inşa ettiği  tarihi ve kültürel değerleriyle, bugünkü önemine kavuşmuştur.
Bergama ve çevresi; Hellenistik, Krallık dönemini, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerini yaşamıştır. Bergama’da bu dönemlerde pek çok yapı inşa edilmiştir.
Bergama’nın asıl adı Luwi dilinde Paraga(u)ma öğelerinden üretilmiş “Yüksek Yerin Halkı” (nın kenti) anlamında, Pargama’dır.
Pergamon; Mysia’nın Hellenistik çağda büyük önem kazanmış bir  kentinin, (şimdiki Bergama) adının, Helen ağzında büründüğü biçimidir.
Bergama kale anlamına gelmektedir. Şehrin ilk yerleşim alanıAkropol’dür. Akropol, bugün bütün görkemiyle Bergama’ya gelen konuklarını ağırlamaktadır.
Bergama, Lidya ve Pers egemenliğinden sonra MÖ 4. yüzyılda, Makedonya Kralı Büyük İskender’in egemenliğine girmiş, MÖ 283’ten itibaren ise 150 yıl boyunca Batı Anadolu’ya hükmetmeyi başararak, Helenistik dönemin en önemli gelişmiş kültür ve ticaret merkezi olmuştur.
MÖ 133’te Kral 3. Attalos’un vasiyetiyle Roma Devleti’ne devredilen Bergama, MS 395’te Bizans egemenliğine, Türklerin Anadolu’ya gelmesiyle birlikte de, Türklerin hakimiyetine girmiştir.
Bergamalılar, Hellenistik dönemin en görkemli yerleşim merkezlerinden olan Bergama Akropol’ünde; Zeus Sunağı’nı, Dionysos Tapınağı’nı, Athena Tapınağı’nı ve Demeter Tapınağı’nı inşa etmiştir. Bu yapıların içinde en önemlisi ise Zeus Sunağı’dır. Bu yapı Bergamalıların büyük zaferini sembolize etmekteydi. Heykelcilik sanatının ilk ve en güzel örnekleri yine Bergamalılarca bu Büyük Sunağın üzerinde uygulanmıştır. Bu yapı ne yazık ki bugün Almanya’nın Berlin Şehrindeki “Pergamon Museum”da sergilenmektedir.
200 bin tomar kitaptan oluşan Büyük Kütüphane’de yine Akropol’ün önemli yapılarındandır.
Bergamalılar, parşömen kağıdından kendi icat ettikleri kitaplarla bu kütüphanede büyük bir kültür hazinesi yaratmışlar ve Mısır uygarlığı ile yarışmışlardır.
Bergama’daki bir diğer önemli yapı da Aslepion’dur. “Eczacılığın Babası” Hekim Galenos’un da kenti olan Bergama’da dönemin en büyük sağlık yurdu Asklepion, MÖ 4. yüzyıla uzanan geçmişiyle Sağlık Tanrısı Aslepieos’a adanarak yapılmış ve MS 5. yüzyıla kadar ünlü bir tedavi merkezi olarak etkinliğini sürdürmüştür.
Şifa havuzlarıyla cilt hastalıklarının ve telkin yoluyla psikolojik rahatlama tedavilerinin yapıldığı Bergama Asklepion’u; Kütüphanesi, Tiyatrosu, Asklepios Tapınağı ve Kutsal Bodrumuyla bugün konuklarını ağırlamaktadır. Her yıl, mayıs ayında dünyanın pek çok bölgesinden uzmanların katıldığı psikoterapi konferansları burada yapılmaktadır.
Bergama, hristiyanlık tarihi açısından da son derece önemli bir yer olarak bilinmektedir. Roma’nın Asya bölgesinde Kutsal Kitap İncil ilk kez Bergama’da görülmüştür. Bunun nedeni, ilk yedi kiliseden birisi olan Bazilika’nın Bergama’da bulunmasıdır.
Mısır Tanrıları tapınağı olarak yapılan Serapeion (Bazilika) daha sonra St. Jean Kilisesi olarak Hıristiyanların dinsel mekanı olmuştur. Aynı yapının avlusunda şimdi de  Müslümanların dinsel merkezi olan Kurtuluş Cami bulunmaktadır. Bu yapı Bergama’da dinsel hoşgörünün en güzel bir örneğidir.
Bazilika halen ayakta durmakta ve Anadolu’daki hayatta kalan en yüksek yapılardan birisi olarak varlığını korumaktadır.
Dev Roma Tiyatrosu, Amfiyatroları, Stadyumları ve Tümülüsleriyle Bergama adeta bir “Açık Hava Müzesi” gibidir. Bu görkemli kenti her yıl bir milyon insan ziyaret etmektedir.
Türkiye’nin önemli tarih ve turizm kenti Bergama, insanlık tarihine kattığı pek çok ilk ve yenilikle de adından sıkça söz ettirmektedir.
Bergama’nın insanlık tarihine kattığı ilkler şöyledir:
1-      Deriden kağıt yapımı olan, ilk Parşömen,
2-      200 bin ciltlik kitaba sahip olan, ilk Asya Kütüphanesi,
3-      İlk büyük sağlık yurdu (hastane), Aslepion,
4-      İlk telkinle tedavi yöntemi olan, Psikoterapi,
5-      Müzik, tiyatro, spor, güneş ve çamurla yapılan, ilk doğal tedavi,
6-      Bitkisel ilaçlarla tedavi şekli olan ilk Farmakoloji,
7-      İlk afyon maddeli ilaç,
8-      Sağlık altyapısı olan, ilk kent hijyeni,
9-      İlk tıp ve eczacılığın simgesi olan, Yılanlı Sütun,
10-  İlk mühendislik olan, “U” borusu yöntemi ile Trigonometri,
11-  İlk kent imar yasası,
12-  İlk kent çarşı-Pazar yasası,
13-  İlk komün devleti,
14-  İlk grev ve toplu sözleşme, (MÖ 248’de ücretli askerlere, 1. Eumenes haklarını vermiştir)
15-  İlk dört tiyatrolu kent,
16-   İlk ve en dik tiyatrolu kent,
17-  İlk meslek sendikaları ve sendika konfederasyonu,
18-  İlk üç dereceli öğretim, (ilk, orta, lise)
19-  İlk ve en büyük sunak, Zeus Suağı,
20-  İlk kazı müzesi, (Arkeoloji deposu ve sonra müze)
21-  İlk ahşap sahneli tiyatro,
22-   İlk yedi kiliseden birisi, Bazilika,
23-  İlk batı Türkçesi grameri, (Bergamalı Kadri Efendi’nin Müyesseretü’l Ulum adlı yapıtı)
24-  İlk işgali kıran kent, (15 Haziran 1919) ve
25-  İlki 1937 yılında düzenlenen, ilk yerel festival yapan şehir.

M.Ö. 7.yy´da sur duvarlarιnιn insa edildiği saptanan sehirde Pers, Büyük Iskender, Frigya, Trakya Krallιğι, Selevkos Krallιğι, Roma ve Bizans Dönemlerinin izini tasιr. 1302 yιlιnda Bizans´dan Karasi Oğullarι Beyliğine ve 1341´den sonra da Osmanlι’lara katιlmιstιr.
Bergama 19 Haziran 1919 tarihinde Yunanlılar tarafından işgal edilmiş, 14 Eylül 1922 tarihinde de bağımsızlığına kavuşmuştur.

 Nerede Kalırım ?
 

BERGAMA'DA KONAKLAMA



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder